Projekt: Fanowska Gra z Reksiem

Obrazek
Miejsce, w którym można dowiedzieć się jak głęboka jest piwnica i jak daleko sięga umysł. Jednak większość objęta jest tajemnicą. Dyskrecja gwarantowana. Nie pytaj o więcej, jeśli nie chcesz wizyty smutnych panów w garniturach.
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Naklejki: 7
Kontakt:

Re: Projekt: Fanowska Gra z Reksiem

Post autor: Dawid6 »

No to chyba pora omówić kilka kwestii...

1. Gra bez Reksia? Serio? To po co to w ogóle planujemy? xDD Jak dla mnie taka sytuacja nie ma żadnego sensu i już lepiej czekać na "lepsze czasy" Aidem. Czy my planujemy tę grę sprzedawać z gruby hajs na całym świecie? Ej, no niezbyt xDD Przynajmniej na razie. Proponuję urobić z Reksiem, będziemy ją udostępniać Forumowiczom (JEŚLI POWSTANIE XDD), ewentualnie znajomym, JEŚLI zyska uznanie, wtedy można zacząć myśleć nad wykupieniem licencji w celu sprzedaży, ale bez przesady, skoro ma być nieodpłatne i w małym gronie, to czemu mamy pozbawiać gry ducha Starej Serii?

2. Scenariusz. Według mnie scenariusz Czarnego jest dobry. Jimmi... No owszem, spodobał mi się, zawierał dużo humorków i śmieszków ten xDD Ale jednak fabuła niezbyt się klei, początek prawie zdarty z RiC xD I takie tam. I plz, nie A113 XDDDDDDD Akurat historia Czarnego DZIWNYM SPOSOBEM (pewnie coś brał) brzmi dość spójnie, ciekawie i nawet !logicznie xD Nie wiem, jak uważacie, ale ja to akurat preferuję w tej kwestii Przemka :lol:

3. Ankiety... Jak je urobicie w sumie? xDD Bo w temacie to chyba za dużo roboty czy coś. Ale nie wiem, chyba że chcecie założyć osobny temat dla każdej grupy projektowej w kanałach albo w poddziale i dać ankietę.

TYle
Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!
Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie.
Obrazek III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015
Tym kolorem moderuję.
Awatar użytkownika
Jimmi Strona
Forumowy Artysta
Naklejki: 3

Post autor: Jimmi Strona »

Podróże Kretesa i Molly zmieniłyby grę na typowo małżeńskie sprzeczki. Dawid, nie jest to do końca zrzynka, jedynie inspiracja i nawiązanie. Szkoda, że nie widzicie co mam w umyśle. Spróbuję napisać dalej i zobaczymy jak to się rozwinie. I czemu nie A113? xD nawiązanie do popkultury i jest dosyć chwytliwe.

Odnośnie zaś Shermana to sądzę, że taki ojcowsko synowski klimat mógłby całkiem wyjść. Dwa krety w roli głównych bohaterów to nie jest do końca... to... choć może być i też tak, że Sherman przybył jako nowy lokator podwórka (Reksio z Karimatą założyli sobie gdzieś gniazdko i buda była for sale)
Avatar został wykonany przeze mnie.
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Kontakt:

Doktor pisze:Jimmy mówił że raz chciał zrobić animację z Reksiem, w celach niezarobkowych, napisał do kancelarii i się nie zgodziła
TO PO CO PISAĆ XDDD
Doktor pisze:jak dla mnie, lepiej by gra była marna lub nie powstała, niż byśmy mieli problemy prawne.
Ja tam nie chcę żadnej z powyższych sytuacji xD

Ej, wg mnie Reksio to taki jednak musowy element, a crossowanie z FF? Serio? Te dwie gry mają różne przedziały wiekowe i różną szerokość tychże przedziałów, nie sądzę, by to był dobry pomysł.

O, jeszcze PS
Co z komunikatorem? TimSpik? xDD Czy Skype?
Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie.
Obrazek III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015
Tym kolorem moderuję.
Awatar użytkownika
Czarnoksieznik
Mistrz Administracyjnej Magii
Naklejki: 17

Post autor: Czarnoksieznik »

Jak dla mnie kwestia wygląda prosto: sprity i animacje Reksia można skopiować z gier, a jego dialog sprowadza się do szczeknięć, toteż można wstępnie przyjąć go spokojnie za głównego bohatera - jeśli potem trzeba to będzie jednak zmienić, to nic nie tracimy.

Tymczasem kwestia trochę bardziej bieżąca. Zgodnie z obietnicą dziś rozpoczynamy wybory kierownika produkcji. Zgłoszono trzy kandydatury: mnie, Kretesa i Jimmiego. Technicznie rzecz biorąc nawet cztery, ale Dawid się nie zgodził. Tak czy siak - proszę o głosowanie w ankiecie. Macie czas do końca weekendu.
Obrazek
Głupcze! Żaden śmiertelny mąż nie jest w stanie mnie zabić! Teraz GIŃ!
Jeśli widzisz ten kolor, uważaj - administrator ma Cię na celowniku.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Czarnoksieznik
Mistrz Administracyjnej Magii

Post autor: Czarnoksieznik »

Okej. Mam nadzieję, że mieliście przyjemny weekend, bo z moich wyliczeń wynika, że już się skończył.
Tak czy siak - w demokratycznym głosowaniu Kretes wygrał z prawie stuprocentowym poparciem. Ankieta miała trwać do niedzieli, ale nie widzę sensu.
Kretesie, gratuluję. Teraz ty tu rządzisz.
Tak więc na chwilę obecną podział zadań wygląda tak:

Kierownictwo - Kretes102
Scenariusz - Czarnoksiężnik, Jimmi Strona, Ż.Art
Projektowanie - Czarnoksiężnik, Doktor
Grafika - Jimmi Strona, Dawid6
Animacja - brak
Muzyka - Kretes102, Dawid6
Programowanie - Kretes102, Dawid6
*Podkład głosowy - Kretes102

To ja się jeszcze chwilę porządzę, nim ostatecznie oddam pałeczkę... przypominam, że od tego momentu macie dokładnie tydzień na zgłaszanie się albo rezygnowanie. Potem grupa zostaje zamknięta i... i Kretes zdecyduje, czy i jak będą przyjmowani nowi członkowie.
No. To teraz już oficjalnie... [przekazuje pałeczkę] Powodzenia.

A, no i jak widzicie, mamy problem z animatorami i nie zaszkodziłby jeszcze jeden projektant.
Kto tu się zna na animacji na tyle, by się za to wziąć?
Jimmi, byłbyś w stanie?
Dawid?
Ktokolwiek?
Obrazek
Głupcze! Żaden śmiertelny mąż nie jest w stanie mnie zabić! Teraz GIŃ!
Jeśli widzisz ten kolor, uważaj - administrator ma Cię na celowniku.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Jimmi Strona
Forumowy Artysta

Niestety moja animacja kończy się tam gdzie pivot... Trzeba poszukać animatora, choćby spoza forum, który byłby w stanie nam pomóc za darmo. Sam kiedyś też próbowałem coś zrobić w Multimedia Fusion, niestety to środowisko jest tak zabugowane, że moglibyśmy testować tą grę pod kątem błędów do przyszłego milenium...
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Kontakt:

Jak rozwiążemy kwestię grafiki? Rysujemy wszystko od nowa, czy Reksio Print Screen ? Co do animacji, to w drugiej sytuacji można je nagrać, a w pierwszej... nie wiem, jakoś podciągnąć pod grafikę, w programie po prostu przesuwać kończyny jakoś o piksel czy dwa i tyle xD

Ej, podkład głosowy też mogę. JEŚLI MÓJ BEZNADZIEJNY GŁOS BĘDZIE DO CZEGOŚ PASOWAŁ XDDD

Co do języka, to ja bym preferował C++, który jest wysokiej jakości kodem, który nie wymaga złych rzeczy, tj. JRE/.Net Framework/Visual C++ Redistributable (nie, to C++ w jego nazwie wcale nic nie sugeruje).
Tym kolorem moderuję.
Awatar użytkownika
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Kontakt:

Post autor: Kretes102 »

Spokojnie Czarny, z racji tego, że jesteś jednym z tych, którzy chętnie udzielają się w tym temacie, Prezes Kierownik Kretes102 mianuje Cię na swojego zastępcę. :P
Dobrze, dosyć tych oficjalnych przesłanek, przejdźmy do konkretów.
Tak, C++ pasuje. Jest to język programowania, w którym mogę spokojnie pracować bez żadnych przeszkód. A do tego jest bardzo powszechny i każdy, kto interesuje się tymi rzeczami (albo i nie) umie napisać jakiś program. Będzie to dużo prostsze niż w Javie czy jakimś innym kodzie... znaczy się, reszty nie znam i nie wiem za bardzo jak w nich programować, dlatego jestem za C++.
Co ja będę się rozpisywał, zapraszam:
"Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu.
Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście :)
Awatar użytkownika
Jimmi Strona
Forumowy Artysta

Postaci zinterpretuję w Paint Tool SAI. Dzięki temu będziemy mogli zaprojektować też nowych bohaterów :)
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Kontakt:

Mógłbyś urobić coś na próbę, Jimmi? Żeby ogarnąć, czy wtapia się w klimat.
Tym kolorem moderuję.
Awatar użytkownika
Jimmi Strona
Forumowy Artysta

Jak będę miał chwilę czasu i inspirację to zrobię. Mogę zrobić tak, jak mam na przykład w Avku, albo nieco inaczej
Awatar użytkownika
Pan Kreton Dykta 10
Bardzo Stary Norman
Naklejki: 5
Kontakt:

Post autor: Pan Kreton Dykta 10 »

Lubię animacji ale Nwm
Ostatnio zmieniony pt, 31 mar 2017, 17:05 przez Pan Kreton Dykta 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Bardzo milo mi sie wspolpracowalo, ale wierze, ze PKD bedzie wykonywal moje obowiazki lepiej i z gramem mlodzienczego wigoru [...] i mianowac Pana Kretona Dykte na swojego nastepce, samemu przechodzac do Rady Medrcow ~Traktor, 31.05.2019 23:58
Awatar użytkownika
Jimmi Strona
Forumowy Artysta

Może Pan Kreton sam pościąga programy do animacji? Na programie animacja się nie kończy. Potrzeba wielu lat praktyki oraz umiejętnego dopasowania animacji do kodu gry. Próbowałem wiele lat w różnych środowiskach, ale w efekcie umiem tylko to, co mniej więcej było na moim starym kanale na youtube, a nie tego chcemy. (Kanał jaller98. Jak nie chcecie sobie wypalić oczu to tam nie wchodzcie).
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Kontakt:

Hm... Spróbuję zaprezentować w sposób schematyczny moją ideę urobienia kodu planszy swobodnie łażonej.

//ustalam zakres miejsc możliwych do nadepnięcia xD, zakładając przy tym jakoś, że punkt zaczepienia obrazka postaci to lewy dolny albo prawy dolny róg (plz, aby się dało)
//przechwytywanie kliknięć - jeśli klik na postać, rozpoczęcie dialogu
klik na miejsce możliwe do polezienia - postać lezie
klik na miejsce niemożliwe do polezienia - postać lezie w miarę najbliżej (np. klik na niebo, postać lezie najbardziej w górę, centralnie pod miejscem kliknięcia)
//animacja - jeśli postać idzie, co jakiś okres rysuj inną klatkę animacji
//ewentualne animacje stania - jeśli postać stoi, np. mruganie oczyma, coś jakieś

Gorzej, jak będzie więcej postaci. Trzeba też ustalić kwestię zachodzenia postaci na siebie - czy będą jakoś bardziej "trójwymiarowo", czy może po prostu brak możliwości zachodzenia.
Tym kolorem moderuję.
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Kontakt:

Powstała idea pisania gry z udziałem OpenGL'a, mianowicie chodzi o GLUT, co zapewniłoby pewno wieloplatformowość i wsparcie dość mocne różnego sprzętu i sterownika. Kto za, kto przeciw?
Tym kolorem moderuję.
Zablokowany