- He he, chyba kretyni – dorzucił złośliwie Krestes wyściubiając nos z gazety, po czym oddał się dalszej lekturze.
Po kilkuminutowej ciszy Molly mruknęła:
- Kretesie, pamiętasz jak dawno temu, chyba dekadę temu, wynajęliśmy jedną z nor jakimś sublokatorom?
- Lokatorom? Myślałem, że to jakaś dalsza rodzina od strony twojego ciotka. Hmmm – zadumał się przez chwilę Kretes po czym dodał – chcesz mi powiedzieć, że te Saraceny przeszło
10 lat nie płacą czynszu?! JA IM DAM, TYM BISURMANOM! – krzyknął rozwścieczony Kretes, gdy nagle rozbrzmiał dzwonek do drzwi frontowych.
- Nikt nie spodziewa się hi... – zaczęła Molly.
- Nie kończ! Nie mówiłem Ci jak to się skończyło ostatnim razem? - zapytał się z dozą poirytowania kret po czym podreptał w kierunku wejścia, które okazjonalnie pełniło też funkcję wyjścia.
- Moje uszanowanie Kretesie, dawnośmy się nie widzieli. - przywitał się tajemniczy gość wyjawiający się z półmroku.
- Kto ty? - zapytał Komandor zaskoczony wizytą.
- Doktor - odrzekła spokojnie postać i zbliżyła się w kierunku przednory z której dobiegało lekkie światło niezgodnej ze standardami żarówki.
- Doktor kto? - dopytywał Kretes.
- Doktor Jones - odpowiedział gość i wyłonił się całkowicie z mroku.
- Doktor Jones? No nie wierzę... Ale jak to możliwe? - nie uwierzył Kretes po czym wpadł w konsternacje.
- Doktor, we własnej osobie. Doktor Tomasz Jones - odpowiedział, zdjął kapelusz i zgiął się w pół.
- Tomuś? Trzeba było tak od razu. Molly no nie uwierzysz kto nas dzisiaj odwiedził! - zawołał Kretes - Zapraszam do salonu. Ah, Tomciu wyglądasz jak wykapany stary Doktor. Cóż Ciebie do nas sprowadza? - rzekł Kretes i zaprowadził Jonesa do saloniku.
- Oh, pan Tomasz jak mniemam? Miło mi pana poznać - powiedziała Molly i dygnęła na powitanie.
- Witam serdecznie. Co mnie sprowadza? Cóż jako archeolog, może mnie sprowadzać tylko jedno... nowe odkrycie. - rzekł z entuzjazmem Tomasz.
- Odkrycie? Jakie? Co nam do tego? - zapytał zdziwiony kret.
- Podczas jednej z moich ekspedycji, odkryłem antyczne zapiski mówiące o Forum Noranum, tajemniczym miejscu kultu Rexa prawdopodobnie żyjącego w czasach Amona Kretesa. - zapowietrzył się Tomasz po czym dodał - po odszyfrowaniu mapy udało mi się zlokalizować jego siedzibę - dokończył Tomasz.
- Wszystko rozumiem i gdzie jest ta cała Nora? - zadał pytanie Kretes.
- Właśnie tutaj. - chrząknął Doktor Jones.
- No nie wierzę. - odpowiedzieli Molly i Kretes.
- Nie będziecie mieli nic przeciwko jeśli tutaj powęszę i poszukam czegokolwiek związanego z Forum? - zapytał Tomasz.
- Nie ma problemu, sami chętnie weźmiemy w tym udział. Jak za dawnych lat. - odpowiedział Kretes i rozpoczęli poszukiwania.
Co było opisane w Timesie nr.1 z 2005 roku?
Jaka jest kombinacja ciosów przyczajonego kreta?
Jaki wpływ na pogodę mają Starożytni (sic! Kretyni) Kretoni?
Ile dłużni są lokatorzy Kretesa?
Kto spodziewa się Hi...?
Jak ostatnio skończyło się wypowiedzenie tej kwestii przez Molly?
Jakim doktorem jest Doktor (sic! kto) Jones?
Jakie są standardy żarówek?
Czym jest tajemniczy kult Rexa?
Jak zwykle na te i wiele innych pytań raczej nie otrzymacie odpowiedzi, lecz kto szuka wielbłądzi.
Celem tego zadania będzie spisanie historii forum ( nie musi być cała, mogą tylko interesujące was fragmenty), podążając śladami dawnych bywalców opisać wydarzenia, które miały miejsce oraz ludzi, którzy brali w nich udział. Typ opowiadania dowolny ( może być historyczny, detektywistyczny, dokumentalny i wiele innych na jakie wpadniecie), ale musi zawierać prawdy, bądź mity dotyczące tego forum ( przyznawane są punkty między innymi za dobre odwzorowanie realiów, postaci, wydarzeń). Opowiadanie może mieć fragmenty zmyślone, fantastyczne, popularnonaukowe itd. , mitologizacja wielce zalecana. Wymagane jest więc zapoznanie się z opcją szukaj oraz starymi wyjadaczami tego forum. Wątek opisywania wydarzeń nie musi być głównym wątkiem utwory, a np. tylko tłem fabularnym.
By było dopuszczone do konkursu, opowiadanie musi być spójną całością ( brak minimalnej liczby rozdziałów, ale długość opowiadania ma spore znaczenie przy ocenianiu, a że rocznica to 10 to i dobrze by było napisać tyle rozdziałów
Czas oddania prac 1 miesiąc (chyba, że moderatorium wydłuży bądź skróci ten okres).
Jakiekolwiek pytania proszę pisać pod tym postem ( niczym wrodzony biurokrata postaram się na nie nie odpowiedzieć )