Jest to gra strategiczna, można nawet powiedzieć, że strategiczno-ekonomiczna, typu RTS (Real Time Strategy - Strategia Czasu Rzeczywistego).
Do wyboru mamy tryb signle player (jednoosobowy) - czyli: krótki samouczek (4 misje), 3 kampanie (trzech ras) oraz tryb własny, w którym samodzielnie możemy ustalać mapę, liczbę graczy itp.
Jest też tryb multiplayer (wieloosobowy), - w którym możemy grać w sieci lokalnej oraz bezpośrednio w internecie.
Niestety gra, ponieważ jest już dość stara nie ma możliwości trybu turowego hot seat
Jeśli chodzi o samą rozgrywkę:
Mamy do wyboru 3 rasy:
Pimmonowie, Sajiksowie oraz Amazonki.
Do każdej rasy są również podrasy (np. Sajiksowie: Vikari, Hikari.. itd.)
Możemy szkolić różne jednostki począwszy od drwala i kamieniarza, poprzez rolnika i rybaka, a skończywszy na kapłanie i policjancie.
Mamy do dyspozycji także różne budnyki takie jak np.: Stolarnia, Piekarnia, Farma, Magazyn, Świątynia, Silos kompostowy, Wieża, Koszary i inne..
Pod dostatkiem jest też surowców: drewno, skała, deski, złoto, stal, broń, mięso, kiełbasa, chleb, ciasto, grzybosok, mleko kaktusowe etc.. etc...
Grywalność: Gra bardzo wciąga 9/10
Grafika: Jak na rok 2001 bardzo szczegółowa i przyjazna: 8/10
Dźwięk: Niestety jest tylko kilka motywów, które są puszczane bez przerwy po kolei.. 6/10
Ogółem: 8/10
Gra jak mówiłem jest z 2001 roku, a jej poprzedniczka z '99.
W związku z tym gra działa niestety tylko na Windowsach XP sp2 i gorszych. Niestety nie pójdzie na XP sp3 (sam sprawdzałem), a w związku z tym prawdopodobnie nie na Viście i 7.
A co wy sądzicie? Wypowiadajcie się.