Był wczesny poranek.Reksio wstał i coś zobaczył obok swojej budy.Była to kartka na której były tylko słowa:"TE SŁOWA ZAWIERAJĄ MAPĘ".Reksio nie rozumiał o co chodzi.Poszedł do koguta wynalazcy i powiedział:
Witaj!
Ach!Wittaj Reksiu.Tylko cii!Kokornelek śpi.Uch!
Czemu masz taki dziwny głos?zapytał Reksio.
Coś mnie łupie w krzyżu,już nie te latka.A po co pszyszedłeś?Padła odpowiedź i pytanie.Reksio pokazał dziwne słowa na papierze,który znalazł koło budy.
Zadziwiające!Powiedział kogut. Skąkądź to znam.
Kogut wyjął z półki znaną nam księgę o opowieściach Reksia.
To chyba to!Otworzył stronę o ,której sobie przypomniał i powiedział:
To słowa "TA SŁOWA ZAWIERAJĄ MAMAPĘ"?Tu jest opis.Reksio wziął kięgę do rąk i przeczytał:"ta kartka dziwna dla ludzi skrywa tajemnicę".Czytał dalej:"to mapa.Mapa do wielkiego skarbu,zwanego Kretallem".
"Trzeba umieć ją odczytać".pisało tam."Odczytać ja bardzo trudno jest,ponieważ trzeba mieć wzrok kreta".Reksio powiedział więc kogucie,że
musi lecieć po Kretesa.Po niecałej godzince był na Kuranie.
Kiedy opowiedział Kretesowi tą niesamowitą historię Kretes powiedział zawiedziony:no nie wieżę!Ledwo wróciliśmy po męczarniach z Nemo i już kolejna przygoda!Reksio wyjął jednak mapę i pokazał ją Kretesowi.No?Ico widzisz?Zapytał Reksio.Podaj mi kartkę i coś do pisania to ci narysuję.
Bazgroły Kretesa wyglądały tak:

Och trzeba lecieć na moje podwórko,tam zaczniemy poszukiwania.A ten sąsiad to brat Alchomika z Magiksu.Pewnie wie o tym portalu,ale nigdy mi o nim nie mówił.
Och...wyczuwam przygodę.
CZY POSZUKIWANIA KRETALLA SIĘ UDADZĄ?
CZY BRAT ALCHOMIKA POZWOLI REKSIOWI SKORZYSTAĆ Z TELEPORTEK?
CZY TE WRZYSTKIE LEGENDY O KRETALLU SĄ PRAWDZIWE?
I SKĄD WZIĘŁA SIĘ LEGENDARNA MAPA DO SKARBU NA PODWÓRKU REKSIA?