Parunastu setkom ludzi kojarzy się ono z dzieciństwem, wywołuje nostalgię, powoduje pojawienie się łezki w kąciku oka.
Paru setkom, może setce kojarzy się z miłą atmosferą, konkursami, zabawami, śmiesznymi użytkownikami i poważnymi moderatorami.
Przynajmniej parudziesięciu przebywało tu w latach świetności tego miejsca, zawierając nowe znajomości, tak ważne, mimo iż internetowe. Bawiło się dobrze, nie wiedząc nawet, kto jest "po drugiej stronie".
Wreszcie docieramy do nas - do garstki, parunastu użytkowników, dla których to gniazdko stanowi sporą część życia, przynajmniej jeszcze. Do nas, którzy siedzimy tu jak w warowni i jak w warowni czujemy silną więź, ale i dużą samotność.
W bieżącym roku pańskim 2017 zarejestrowało się tu w sumie 150 użytkowników. Dużo? Tak. Ale chwila, wśród nich jest tylko 18 na tyle aktywnych, by napisać choć jednego posta. Ale, ale, spośród tych 18 śmiałków trzeba wykluczyć 5 multikont konkursowych. Zostaje 13. 8 napisało więcej niż jednego posta. Dalej nie chce mi się dzielić. Z tych wszystkich unikatowych kont aktywne jest obecnie 1, przedtem w miarę aktywne były 2 (inne od tego pierwszego), do tego 1 użytkownik wchodzi co <dłuższy> czas.
Ilu jest aktywnych z innych lat, nie chce mi się liczyć, bo jestem leniem.
Nie, nie jest to kolejny temat z serii ": (((( ratujcie forum, tak szybko odchodzą". Tym razem coś z innej beczki.
Aby zatrzymać użytkowników obecnych, przyciągnąć tych, którzy wchodzą "na chwilę" i ogólnie zapewnić tu komfortowe warunki techniczne (te społeczne zapewniamy jak coś), potrzebujemy dostępu do przestrzeni dyskowej oraz bazy danych subdomeny [url]przygodyreksia.aidemmedia.pl[/url]. Nie jest to bezpodstawna zachcianka, a zawierają się w niej między innymi chęć: [Kretesku, zostaw mi jakoś opcję edycji, jak sobie coś przypomnę, to dopiszę xD]
• zresetowania licznika BBkodów - pole ID jest kategorii (typu?) AUTO_INCREMENT, co oznacza, że każdy nowy BBkod dostaje kolejne ID, jednakże wartość nie jest zmniejszana przy usuwaniu obecnych. BBkody stanowią swoiste obejście zasad forum na phpBB i pozwalają na używanie na stronie znaczników HTML. To dzięki nim mamy playlisty, formatowanie tekstu, nawet niektóre emotki (co wiąże się z następnym punktem). Niestety, by użyć NiezwykleWażnegoBBKoduKtóregoNieMaWBazieTM, trzeba edytować któryś z już istniejących.
• dodania nowych emotikon - większość forów ma emotki związane z tematyką. Nikt nie pragnie wyrzucenia tych buziek, które odmieniły nasze życia:
,
czy
. Podniosłoby to w jakiś sposób rangę forum do TEGO, KTÓRE POSIADA TEMATYCZNE EMOTKI.• zmiany wyglądu Forum - obecnie mamy wgrany motyw hermes, pewnie oprócz niego jest jeszcze default albo dark. By "odświeżyć" Forum, lecz jednocześnie zapewnić mu wygląd nietypowy, potrzebujemy możliwości wgrania nowych stylów, co również mogłoby przyciągnąć użytkowników.
• bezpieczeństwo Forum - możliwość wykonania aktualizacji czy wykonania kopii zapasowych plików? Nie ma sprawy - potrzeba tylko odpowiednich uprawnień, które pomogłyby m.in. w razie, gdyby Forum "wysiadło". Nie wiem, czy AM się nas wstydzi, czy może po prostu nie ma czasu, w każdym razie kontakt w sprawach Forum jest dość... oschły (w sprawach PR również ostatnio coraz bardziej).
• nowe funkcje - typu Projekt W (czy cokolwiek przyjdzie nam do głowy). Do ich wprowadzenia potrzeba dostępu m.in. do bazy danych (na przykładzie Projektu W: w każdym rekordzie użytkownika przydałoby się pole informujące o stanie pieniężnym) czy plików forum (wgranie odpowiednich skryptów).
<tu miejsce na ewentualną edycję>
Wszystkie te problemy doprowadziły nas do poważnych rozważań. Przed nami rysują się dwie drogi:
A) próbujemy uprosić założycieli Forum o chociaż podstawowy dostęp do wspomnianych,
B) przenosimy Forum na zupełnie inny hosting, gdzie na dzień dobry mamy dostęp praktycznie do wszystkiego, ale albo musimy zapłacić, albo mamy ograniczone zasoby i większą awaryjność.
W tym temacie możecie wyrażać swoje opinie za daną opcją lub przeciw niej.
Osobiście wolałbym skontaktować się z AM. Napisałem niedawno email do p. Tomasza Króla, jego adres jest jednak chyba niedziałający (w sumie to teraz tak myślę, że był używany przez forum do wysyłki powiadomień i przestał w pewnym momencie wypełniać swe zadanie). Takie rozwiązanie zapewniłoby nam większą swobodę przy jednoczesnym bezpieczeństwie (o ile nie ma kłopotów typu licencja).
Zapraszam do dyskusji. Szanowny Kretes102 powinien zaraz uczynić ten temat globalnym.
Od razu ankieta.