Piszę tego posta nie tak, o! Piszę go głównie, abyśmy w końcu zaczęli działać. Od czasu powstania Reksia i Miasta SeKretów forum zaczęło zmierzać w bardzo złym kierunku, w grę nie wchodzi tylko aktywność, ale również i zaangażowanie oraz postawa, która jest tu prezentowana od 2011 roku. Przestaliśmy walczyć o swoje, o swój byt. Nie możemy określić co jest, a co nie jest główną częścią układanki na Forum Przygód Reksia. Aidem Media (dodam, że nowa generacja, jednakże w firmie jeszcze pracują osoby, które tworzyły serię Przygody Reksia) widząc to, przestała tak naprawdę interesować się tym forum, ale wydaje mi się, że niekoniecznie. Ostatnio miałem podgląd w adresy IP (właściwie to zawsze mam, gdyż jestem Administratorem
Niestety, jeśli ktoś jeszcze nie wie, o co tu biega i się głowi, to panu Marciniukowi chodziło o to, że dzisiaj już dzieci w dobie smartfonów i innych bzdetów elektronicznych nie interesuje takowa seria, z czym pozwolę się nie zgodzić. Kiedyś, a dokładnie w ubiegłym dziesięcioleciu nasz łaciaty piesek z szarym kretem byli rozpoznawalni przez OGROMNĄ część dzieci i młodzieży. I co? W tym nie są? Oczywiście, że są, ale jak to na polskim podwórku bywa, więcej ludzi gada o niepolskich grach czy innych RPGach. Cudze chwalą, swego nie znają. Znam tę mentalność, niestety.Adam M. pisze:Problem jest taki, iż w dzisiejszych warunkach rynkowych seria jest nierentowna niestety. Epizod 2 jest gotowy, wystarczy zrobić nagrania lektorskie. Scenariusz do 3 i 4 również ( aczkolwiek brak dialogów ). Z grafika jest podobnie.
Niestety koszt wdrożenia produktu na rynek jest zdecydowanie wyższy niż potencjalny przychód. Podsumowując więc seria jest zawieszona i czeka na lepsze czasy.
Wracając, ktoś może mi zarzucić, że to się nie uda, bo to zamknięty temat, AM to już nie ta sama firma, itp. Wiecie, że historia lubi się powtarzać. Sytuacja z Miastem SeKretów 2, celowo zwanym po angielsku "City of Secrets 2", by lepiej brzmiało, jest niemalże analogiczna, jednakże nieco się różniąca czasowo, do sytuacji z Reksiem i Kapitanem Nemo. W 2005 roku nasi poprzednicy też otrzymali smutną wiadomość o przerwaniu prac nad 5 częścią gry z serii "Przygody Reksia" i, podobnie jak teraz, czekali na lepsze czasy. I co wtedy zrobili? Poddali się, powiedzieli: "ach szkoda", większość userów odeszła, a inna stwierdziła "nie ma sensu pisać, bo po co"? Oczywiście, że nie! Zaczęli tak bardzo bombardować skrzynki aidem oraz pisali na forum błagania o kontynuowaniu serii w formie postów, że w końcu marzenia naszych użytkowników się spełniły i powstało RiKN, a z nim dwa dodatki oraz Reksio i Miasto SeKretów, a w planach była druga część rzeczonego miasta. Użytkownicy forum Reksia nie złożyli broni, nie bali się walczyć o swoje, nawet jeśli miałoby to spełznąć na niczym. Na szczęście tak się nie stało. To właśnie dzięki nim możecie lub mogliście grać w te gry.
Oczywiście, ktoś znowu powie "Nie można przyrównywać tamtych czasów do tych, to coś zupełnie innego" albo "A nacotokomu? Lepiej się wyluzować i pogodzić się z tym. Reksio już nie wróci". Pozdrawiam takie osoby. Gdyby nasi protoplaści tak uważali w 2005 roku, prawdopodobnie nigdy nie powstałoby Miasto SeKretów, bo RiKN mogłoby powstać duuużo później. Albo... w ogóle nie powstać.
Forum Przygód Reksia ma już ponad 12 lat. Jest to wspaniały wiek, prawda? Niestety, nasze forum jest zbyt stare na te czasy. Nie możemy niczego zrobić. Dodanie nowych bbcodów jest niemożliwe, bo przekroczono liczbę. Niedługo to samo może się stać z czatem, postami, rangami, grupami. Aidem Media uznało, że skoro użytkownicy nie starają się o to, aby zaktualizować w końcu to forum do najnowszej wersji, to jaki jest sens, by utrzymać coś co dawno umarło. Właśnie, nie starają się. Przecież nie chcecie by forum umarło na wieki, prawda? Ponadto strona, konkretniej mówiąc domena http://www.przygodyreksia.aidemmedia.pl także jest stara. A każdej chwili wdowa po panu Lechosławie Marszałku, pani Helena Filek-Marszałek może upomnieć się o to, aby cała domena zniknęła, skoro kopirajta (licencję) Aidem straciło już w zeszłym roku, a teraz, powiedzmy sobie szczerze - ta domena działa niezbyt legalnie. Rzeczona Pani może to zrobić, bo na do tego pełne prawo. Czuję, że siedzimy na bombie, która może w każdej chwili eksplodować. Chcemy to? Myślę, że nie.
Pewnie zastanawiacie się, dlaczego to piszę. Chcę, byśmy czynili to, co czynili nasi protoplaści z 2005 i 2006 roku. Teraz mamy szerszy dostęp do wszystkiego aniżeli 12-11 lat temu, mamy więc dużo plusów. Nie wystarczy pisać jednego maila do aidem na rok i myśleć, że jakoś to będzie. Powinniśmy bombardować i błagać AM o:
1. Powrót do kontynuowania serii. Pokażmy im, że jest to całkiem opłacalna seria, a nie jakiś wybryk dwóch userów z forum. Piszmy posty na forum, rozmawiajmy na ten temat. AM na pewno nie będzie głuche, tak jak nie było głuche w 2005 i 2006 roku.
2. Aktualizację forum. Jedną z przyczyn upadku forum może stanowić błąd po stronie serwera oraz baz danych, które są przeciążone do granic możliwości. Są metody naprawcze, ale to za mało.
3. Przydzielenie administratora technicznego. Skoro nie możemy sami tego zrobić, wymuśmy na Aidemiakach, by na forum przychodził administrator techniczny z ich firmy, który będzie naprawiał błędy bazodanowe czy serwerowe
4. Ciche próby wyperswadowania, dlaczego Reksio powinien wrócić i dlaczego powinni wykupić ponownie licencję na niego. (Jeżeli nie mają pieniędzy na kupno, to niech rozwiążą problem z pełną korzyścią dla użytkowników, by pewnego dnia nie przyszedł tu kiedyś ktoś z zewnątrz i nie ogłosił, że forum musi zostać zamknięte w świetle prawa - tu chodzi o domenę).
Pokażmy, że jesteśmy wielką siłą. Moje maile, błagania dla AM nie znaczą nic, gdyż jestem sam. Gdy pomożecie i będziemy im spamować na skrzynkę czy w postach nt. problemach forum z bazą danych czy Miastem SeKretów 2, w końcu zaczną myśleć i może się przełamią. Oczekuje od was inicjatywy, a nie pustych słów i lamentów, że nic się nie da. Chciałbym, byśmy byli wzorem dla przyszłych pokoleń, tak jak ludzie z 2005 są dla nas, gdy walczyli o serię. Oni wybrali swoją wizję forum i serii. My też musimy.
Wasz Kretes102.