LIBRUS

Obrazek
Kto to Rycerz Jedi i dlaczego właśnie on nim jest? Czy Kiepski znajdzie w końcu pracę? Czy klocki Lego to tylko zabawa dla małych dzieci? Jaki jest ulubiony rodzaj sportu Angry Birds? A może kiedyś nadejdzie dzień w którym skończy się moda na sukces? Wszystko dowiesz się w tym dziale.
Awatar użytkownika
AdamMag
Mag bezczelny
Naklejki: 7

Re: LIBRUS

Post autor: AdamMag »

Teraz w mojej szkole całkowicie usunęli papierowy dziennik i zastąpili Librusem :[ (Wcześniej był inny dziennik elektroniczny).
Ma to swoje dobre i złe strony. Do złych oczywiście zalicza się średnia ważona z ocen cząstkowych, która ma być kryterium do wystawienia oceny semestralnej/rocznej.

Ale jak już mówiłem są i dobre strony, bo program sam losuje SZCZĘŚLIWY NUMEREK. Dotychczas nie zawsze odbywało się to uczciwie, niektórzy wpływali na losowanie, którego dokonywał pan odźwierny. Dla tych którzy nie wiedzą: "Szczęśliwy numerek" polega na losowaniu numerów z dziennika, a osoba której numerek zostanie wybrany zostaje zwolniona z odpowiadania z pracy domowej itp. Prawa szczęśliwego numerka reguluje statut szkoły xd (Chyba, że w ogóle go nie przewiduje. Akurat ja go mam)
Obrazek
Awatar użytkownika
krys95
Norman

Post autor: krys95 »

W moim liceum nie ma już papierowych dzienników i jest tylko librus. Trochę szkoda, że analogowe dzienniki odeszły w niepamięć, choć Librus jest niewypowiedzianie wygodny. :D
Zapraszam do rejestracji w Margonem - można mnie tam spotkać pod nickiem Kryska :]
http://www.margonem.pl/?task=profile&id=1308886
Awatar użytkownika
Autor8
Lord Protektor
Naklejki: 100

Post autor: Autor8 »

No tak, dzienniki elektroniczne są o wiele wygodniejsze i lepsze. Ja mam już taki dziennik ( z tym, że nie Librusa, a inny dziennik elektroniczny, konkretniej "Uczniowie Optivum Net" firmy vulcan https://uonet.vulcan.net.pl/004243/Logi ... start.aspx ) i cieszę się, że pół lekcji nie marnuje się na szukaniu dziennika papierowego, gdyż nauczyciel prowadzący poprzednią lekcję włożył go do nie tej szufladki co trzeba :mrgreen: I nie trzeba również czekać do wywiadówki by się przekonać czy na pewno nauczyciel wpisał ocenę...
Fakt, te dzienniki mają też wiele wad, takie jak to całe ważenie ocen i wyciąganie średni. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych lat wady będą znikać, a pojawiać się będą tylko nowe zalety.
Awatar użytkownika
Dawid6
Bezpieczeństwo Forum
Naklejki: 7
Kontakt:

Post autor: Dawid6 »

U mnie jest już LIBRUS, mam konto dla szkoły zwykłej (technikum), jak i dla szkoły popołudniowej (muzyczna <###). To znaczy jedno konto, ale mogę wejść na jedną z dwóch szkół po zalogowaniu na konto. Taki dziennik to według mnie świetny pomysł, mam wszystkie oceny pod ręką. Pamiętam, jak w trzeciej gimnazjum pracowałem na średnią końcową xD Wtedy latałem do wszystkich nauczycieli (jak to gołomp) i spisywałem oceny z dzienników szkolnych xDD To było smutne i niewygodne. Teraz jest 'k, widać też wszystkie nieobecności (czasem można o nich zapomnieć tak normalnie, a tu wszystko widać) i ogłoszenia/wiadomości też dobra sprawa, wszystkie ważne rzeczy docierają do wszystkich. Polecam ogólnie i nie widzę w tym nic złego. Tylko mam nadzieję, że jakieś nagrania backupy robią.
Przejrzyj moje okołoreksiowe projekty na GitHubie!
Pozdrawiam wielu nieaktywnych użytkowników, wszystkich wciąż wchodzących oraz Playboiia, bo zawsze się żali, że go nie ma w moim podpisie.
Obrazek III miejsce w konkursie halloweenowym 2011, I miejsce w konkursie rocznicowym 2015
Tym kolorem moderuję.
ODPOWIEDZ