1. Prolog - cztery, krótkie odcinki (+6 krótszych, dwuminutowych odcinków specjalnych). Przedstawia ona część z prehistorii Ninjago, w której to Pierwszy Mistrz - stwórca krainy - umiera, a jego dwóch synów walczy o posiadanie Czterech Złotych Broni, za pomocą których stworzył Ninjago. Cała akcja dotyczy czwórki wybranych: Kaia, Jaya, Zane'a i Cole'a poszukujących tych narzędzi, które schował ich mistrz, a dobry syn Pierwszego Mistrza - Wu. Garmadon - zły syn - nasyła na ninja armię szkieletów. Ostatecznie Cztery Złote Bronie trafiają do Świata Cieni, w którym jest uwięziony zły syn. Tam za pomocą broni otwiera portal do Wymiaru Ciemności. Bronie odzyskują Ninja, którzy z pomocą Senseia Wu wracają do normalnego świata.
2. Atak węży - prawdziwa już seria zawierająca 11 odcinków. Rolę Garmadona przejmuje Pythor P. Przyjazny, przywódca starożytnej rasy wężonów. Rasę te uwalnia młody, łatwowierny i dziecinny syn Lorda Garmadona - Lloyd Garmadon. Celem węży jest uwolnienie ich prastarego bóstwa - Pożeracza Światów, który - jak głosi legenda - ma zniszczyć całe Ninjago (a więc też wężonów, ale ich to nie obchodzi właściwie do przedostatniego odcinka). By to zrobić, muszą znaleźć cztery ostrza kłów, wykonanych z kłów Pożeracza. W tej serii okazuje się, dlaczego Garmadon stał się zły - w dzieciństwie ugryzł go młody Pożeracz Światów i jego szlachetne serce zmieniło się w mrok. Sensei Wu w jednym odcinku wyrusza do Światu Ciemności, by powiedzieć o uwięzieniu Lloyda przez węże i o możliwości zemsty. Czteroręki wtedy Garmadon (ma cztery ręce by mógł kontrolować Cztery Złote Bronie, wcześniej miał dwie
Ważnym wątkiem w serii jest też "Zielony ninja", który miał przeznaczone pokonać zło (ninja myśleli, że to któryś z nich i że tym "złem" jest Lord Garmadon). Ostatecznie okazało się, że zielonym ninja jest Lloyd. To znaczyło jeszcze większy rozłam w jego rodzinie...
3. Ninjago 2012 - Garmadon przywraca Złotym Bronią ich oryginalną, potężniejszą formę - Mega Broń. Zyskał tym samym nowe umiejętności, np. cofania się w czasie, klonowania innych osób, ożywiania. Jak się okazało - mógł tylko tworzyć, co znacznie naruszyło jego plany (pierwotnie chciał po prostu zniszczyć ninja). Lord stał się też nowym przywódcą wężonów. Ostatecznie jednak wywołał czysty paradoks (ninja cofnęli się z nim w czasie) i stracił tym swoją broń. Węże zbuntowały się i wywaliły go do oceanu. Wkrótce jednak dały się zamknąć w komnacie, gdzie była ukryta Kamienna Armia. Garmadon trafia tym sposobem na oddzieloną od całej reszty świata Wyspę Ciemności. Spotyka tam Overlorda (pl. Mrocznego Władcę), który w prehistorii prawie pokonał Pierwszego Mistrza, stworzył Pożeracza Światów, a także Kamienną Armię. Pierwszy Mistrz ostatecznie oddzielił jego świat od reszty Ninjago przez co prawie uratował wszechświat od zła (niestety, Pożeracz został w Dobrym Ninjago). Ninja dowiadując się o tym od nowopoznanej matki Lloyda (który sam jej nie znał, gdyż w pierwszych latach życia oddała go do szkoły Niegrzecznych Chłopców), ruszyli w stronę Wyspy Ciemności. Overlord ostatecznie opętuje Garmadona i wraz z Kamienną Armią przenosi się do Ninjago, które zmienia w Krainę Zła. Ninja, którzy dostali nowe moce z Świątyni Światła - jedynego budynku na Wyspie Ciemności - wracają tam z pomocą swojego smoka (o którym nie wspominałem, ale był od prologu
4. Ninjago 2014 - Nowa, tajemnicza seria zaplanowana na 2014 rok. Głównym wrogiem będzie Cyfrowy Władca (OverBorg) i jego cyfrowa armia. Jest to oczywiście nowe wcielenie Overlorda, który przeżył pojedynek z końcówki 3. serii.
Oczywiście serial ma dużo innych wątków, jest bardziej rozbudowany etc.