Ja osobiście uważam, że my jesteśmy jeszcze krajem zacofanym, który nie zna podstawowych zasad funkcjonowania tego rodzaju orientacji. Popatrzmy na Francję. Tam są zalegalizowane związki homoseksualne, bo jak wiemy Francja to kraj, który nie jest tak jak my, zacofani oraz nie żyje stereotypami czasów socjalizmu. My, by w pełni się dowiedzieć, jak to jest musimy do tego dojrzeć.
nieznany pisze:Co do samej adopcji dzieci przez pary homoseksualne mam duże wątpliwości. Pomijam to całe gadanie psychologiczne o potrzebie ojca i matki, mniejsza o to. Większy problem widzę w fakcie, że dziecko adoptowane przez taką parę będzie wyobcowane i wytykane palcami przez rówieśników, gdyż, nie ukrywajmy, niemal wszystkie dzieciaki poniżej 12 roku życia nie są tolerancyjne z tego prostego powodu, że nie są dojrzałe emocjonalnie (jeśli ktoś się zastanawia, czy w tym zdaniu była aluzja do wszystkich, którzy nawet mimo dość dojrzałego wieku są nietolerancyjni, odpowiedź brzmi tak). Pary homoseksualne, które w razie zmiany przepisów w tej kwestii zdecydowałyby się na adopcje, automatycznie gwarantowałyby dziecku paskudne dzieciństwo i to z całą tego świadomością. To wskazuje na to, że cenią swoją chęć posiadania dziecka bardziej niż szczęście dziecka, zaś to moim zdaniem zupełnie ich eliminuje z listy rodziców zastępczych.
Ja tutaj powiem, że jestem też dość sceptyczny, by dwójka mężczyzn wychowywała dzieci. Inaczej się też odnoszę, co do kobiet, ale tu dla mnie bardziej by to przeszło, że dwie kobiety wychowują dzieci. Ale niestety, to dziecko by miało w psychice coś przestawione i nie wiadomo, co by z tego dziecka wyrosło.
Niestety, najbardziej homofobicznym krajem w Europie jest Rosja. Nie wiem, co oni Rosji zrobili, ale to co rząd rosyjski wyprawia z nimi to wykracza poza jakieś pojmowania ludzkie. Przecież taki homoseksualista jest też człowiekiem. Tak samo jak każdy czuje, myśli i takie postępowanie może być dla niego ciosem i coraz gorszym zamykaniem się w sobie.
W Polsce jest o wiele lepiej, ale jeszcze to nie jest to, co powinno być. Przykładem jest np. ojciec, który się dowiaduje, że jego syn lub córka jest innej orientacji, a on nagle przestaje go tolerować i traktować poważnie, i go ignoruje, i zaczyna prześladować tą niewinną osobę. Ale jeszcze nie jest to do końca wyjaśnione, czemu tak się dzieje.
Najgorszym w historii prześladowcą homoseksualistów był dobrze nam znany Adolf Hitler. Uważał, że to choroba i takich ludzi należy się pozbyć. Ale jak człowiek, który sam był homoseksualistą prześladował takich ludzi. Nie ukrywajmy, że gdyby zgłębić się w historię, to jego związek z Ewą Braun to jedna wielka przykrywka, by się nie dowiedziano, że wielki "Mein Fuehrer" był też gejem. Wiele historyków mówi, że on był innej orientacji, niż jaką pokazywał. Zresztą też było w przypadku Żydów i jego związkach z nimi. Ale to już inny temat.
Bóg i Jezus przecież uczyli, że mamy kochać i szanować drugiego człowieka, niezależnie od wieku, płci czy orientacji. Co jest nie tak? Od bardzo dawna ludzie byli tacy, ale najgorsze piętno w historii świata na ludziach odbił Hitler. Ludzie jednak nie potrafili w pełni, nie potrafią i nie wiem, czy będą potrafić być w pełni tolerancyjnymi ludźmi. Zawsze się znajdzie jakiś "dureń", który tak zbałamuci ludzi, że będą go słuchać jak jakiegoś mędrca.
Przechodząc do końca mojego pisania, chciałbym jeszcze powiedzieć, aby ludzie mogli się zmienić, muszą sami albo to przeżyć, lub coś by musiało się zmienić na tym świecie. Polska potrzebuje jeszcze dużo czasu, by wyjść z tych stereotypów, niestety. Ale mam nadzieję, że kiedyś w końcu większość ludzi będzie tolerancyjniejsza i będzie umiała docenić drugą osobę, chorą lub o innej tolerancji.
Pozdrawiam,
Kretes102.