Czy czaru Sen można użyć przed operacją zamiast narkozy? Czy Drób Chaosu odlatuje na zimę? I czy Bobromir zostanie zabity przez orki? Tu rozmawiamy o trzeciej części przygód Reksia."
Co masz na myśli pisząc "hihi"? Jeśli chodzi Ci o odgłos Mimliego to on po prostu źle powtarzał swoje imię, które jest parodią Gimliego z "Władcy Pierścieni" Poza tym Mateusz w jakimś temacie (albo Reksiopedii) był uznany za parodię Morfeusza z znanego filmu "Matrix". To by się zgadzało, ale czy twórcy akurat to mieli na celu?
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś spróbował zrobić ponownie mój stary avatar, ponieważ niefortunnie zgubiłem go.
Czerwony jest tylko, aby zwrócić Twoją uwagę.
Aż dziw, że wcześniej nie napisałem. No bo miałem napisać jak tylko zobaczyłem w telewizji film "Truman Show"- otóż tam był taki jakby zamknięty sztuczny świat i wszystko ustawione(w ten sposób 24h kręcili mega tasiemca z tytułowym trumanem(co oznacza prawdziwego człowieka)i długo by opowiadać, czytnijcie sobie w necie). No i tam była taka jakby ściana, która udawała niebo, no i główny bohater nie mógł się wydostać-i tak samo było w Reksiu-białe tło-niebo z ukrytymi drzwiami.
W każdej grze z Reksiem są parodie. Gdyby nie parodie, to by nikt nie chciał grać w Reksia i nie byłoby tego forum. Parodie to podstawa PR. Starej i nowej serii.
Co ja będę się rozpisywał, zapraszam: "Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu. Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście
Jak grałem kiedys w Aladyna produkcji Aidem, pamiętam czarodzieja Rumuraka. Brzmi podobnie jak Chrumburak.
Nie chowaj nienawisci po wieczne czasy,ty,ktory sam nie jestes wieczny-Arystoteles
Milczący głupiec nic nie różni się od nic niemówiącego mędrca-Molier
Nie ma dobrej wojny,ani złego pokoju-Benjamin Franklin
Nie ma ciekawości bez przyczyny-Albert Einstein
Znalazłes swietną parodię w Reksio i Wehikuł czasu? Dobrze jakbys podzielił się tym w dziale tej gry w wątku ,,Parodie".
TKTPM - ten, którego imienia nie wolno wymawiać z Harrego Pottera
burektor Mateusz - to połączenie słów burek, rektor i dyrektor. A Mateusz to parodia Morfeusza z Matrixa
Gulguldryk Gryfindyk - Godryk Grifindor - Harry Potter
Docent Serpentus Snake - Severus Snape
Waldi Mors - Voldemort
Spielmauster - z niem. "mysz gry"
Chrumburak - Rumburak
Barandalf Biały - Gandalf biały
Bulbo Bagniś - Bilbo Baggins
Bobromir - Boromir
Mimli - Gimli
Lovelas - Legolas
Piklibia - Tibia
Bobror - Gondor
Orki - orkowie
Czerwony Kapturek, Królewna Śnieszka, krasnale, Calineczka, olbrzym, Baba Jaga, Szewczyk Dratewka, Smok, Troll, Dżin, Kot w butach, Królowa Śniegu, Żaba, magiczna fasola, chatka z piernika, karoca Kopciuszka,zatrute jabłko, siarka, sezam, domek trzech świnek, magiczny grzebień, siedmiomilowe buty, tekst Mateusza "Lustereczko powiedz przecie"- nawiązania do baśni i legend
lampa a'la dynia - lampa Alladyna
Biały królik, gąsienica, kot z cheshire, szalony kapelusznik, suseł, marcowy zając, herbatka, grzybek, herbatnik - Alicja w krainie czarów
Lustro - Alicja po drugiej stronie lustra
drób chaosu- dementorzy
Magix - (prawdopodobnie) Matrix
kopalnia Maria - kopalnia Moria
rzeka Mandolina - rzeka Andulina
lądowisko w Bobrorze wygląda jak Amon hen z Władcy pierścieni
Miotłomarkt - Mediamarkt
Miotlisko - lotnisko
Smokręt - smoczy okręt
W ratuszu był pokój z piekarni La Resistance
Teleskop Mateusza znalazł się pózniej u Snaka
Mateusz miał ten sam globus co Waldi Mors
Gulguldryk miał obrazy Piklibii, kryjówki TKTPM, Magixu i zmienionej wersji pułapki mocy
Lochy w Piklibii - lochy jako więzienie i samice dzików
Shreksio - Shrek
Gadający kamień - Gadający osioł
Alchomik - chomik, który jest alchemikiem
Przekopałem się pod całym oceanem, żeby wam o tym powiedzieć
Przypominam sobie serię raz jeszcze. Może już było to mówione, ale to w takim razie przynajmniej rozruszam temat. :DD
Hasła do furty, które przekazuje nam Burektor Mateusz wydają się być nawiązaniem do haseł do gabinetu Albusa Dumbledore'a z Harry'ego Pottera (nazwy słodkości).
To już pewnie było mówione, ale w innym temacie: okładka albumu z logiem Aidem Media, z wężem połykającym własny ogon, to oczywiście nawiązanie do okładki "Niekończącej się Historii" (a warto zaznaczyć, że Stara Seria to poniekąd taka "niekończąca się historia", bo przecież to pętla czasowa).
A teraz nie tyle parodia, co ciekawy zbieg okoliczności: w Clubie Winx, które premierę miało w roku powstania RiC, też jest miasto Magix. Co więcej, jest tam swego rodzaju szkoła dla czarodziejek.
EDIT:
Zapomniałabym! Pewnie to nie nawiązanie, ale kurczę, to mówienie o Reksiu, jako o Wybrańcu o liczbie łabądek-łabądek-bałwanek-bałwanek strasznie mi się kojarzy z Konradem i jego liczbą 44!
EDIT NUMER 2!!!
Szukałam, nie znalazłam: kamień zielony do ściskania w ręku, o którym mówił Alchomik: nie kojarzy się to wam z pewną piosenką ?
To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie.
Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!