Test matematyczny

Obrazek
Tutaj każdy może stworzyć własną zabawę, konkurs lub coś innego. Uwaga na głowy - część rur jest pęknięta!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartu35
Roz-kreca się

Test matematyczny

Post autor: Bartu35 »

Na fb pisza tylko "LOL spadl snieg LOL"...
takijeden
Norman

Re: Test matematyczny

Post autor: takijeden »

Przeszedłem twój test i jest on miejscami trochę za prosty :wink:.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś spróbował zrobić ponownie mój stary avatar, ponieważ niefortunnie zgubiłem go.
Czerwony jest tylko, aby zwrócić Twoją uwagę.

Zapraszam na miejsce gdzie wiersze wstawiamy (niektórzy z tego sporo uciechy mamy).
http://www.przygodyreksia.aidemmedia.pl ... =23&t=7922
Spoiler:
Przybysz
Lider Podziemia
Naklejki: 3

Post autor: Przybysz »

Przepraszam ale ten test po pierwsze ma błąd, bo w pierwszym pytaniu poprawnie jest 704 km a takiej odpowiedzi nie ma. Po drugie trudno tu mówić o teście matematycznym, gdyż tak naprawdę to tylko dodawanie i odejmowanie co ze znajomością matematyki nie ma nic wspólnego. To proste rachunki które każdy może wykonać w głowie. Nawet osoba matematyki nie ucząca się wcale to policzy bo nie są to zadania typowo matematyczne.
"Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu" - Jezus z Nazaretu
Awatar użytkownika
HiperMonk
Bywalec Nory
Kontakt:

Post autor: HiperMonk »

Banalne ;)
Siemka ;) Zapraszam na mój fanpage na Facebooku: https://www.facebook.com/NajlepsiPrzyja ... ts&fref=ts :D
Awatar użytkownika
AdamMag
Mag bezczelny
Naklejki: 7

Post autor: AdamMag »

Czekajcie mam tu dla was prawdziwe zadanie matematyczne z elementami logicznego myślenia :wink:
    • Do ponumerowania wszystkich stron "Atlasu geograficznego" zużyto 1401 cyfr. Ile stron ma ta publikacja? Ile to kartek?
Macie coś trudniejszego ;P
Obrazek
Przybysz
Lider Podziemia
Naklejki: 3

Post autor: Przybysz »

AdamMag pisze:Czekajcie mam tu dla was prawdziwe zadanie matematyczne z elementami logicznego myślenia :wink:
    • Do ponumerowania wszystkich stron "Atlasu geograficznego" zużyto 1401 cyfr. Ile stron ma ta publikacja? Ile to kartek?
Macie coś trudniejszego ;P
9 cyfr na pierwsze 9 stron
180 od strony 10 do 99
1212 od strony 100 do 503
razem 1401

a kartek to może być różnie zależy jaki to atlas. Mogą być 2 strony na kartkę ale zwykle jest 4, więc to byłoby 126 kartek i zostałaby strona wolna.

I wszystko zależy też od tego jak liczymy kartki i strony i czy okładkę doliczać.
"Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu" - Jezus z Nazaretu
Awatar użytkownika
AdamMag
Mag bezczelny
Naklejki: 7

Post autor: AdamMag »

Hehe dokładnie tak ;) to poprawne rozwiązanie... zakładałem, że jak stron jest 503, to na każdej kartce są po dwie strony więc:
503/2, co równa się 251,5 to liczba kartek. Ale przecież nie mówimy że jest pół kartki więc kartek jest 252 :) (jedna strona jest pusta)
I w zadaniu nie liczymy okładki... BTW. jak na jednej kartce mogą być 4 strony??? :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja”