Nie widziałam, aby temat ostatnio był poruszany na forum, toteż założyłam.
Tu mogą wypowiedzieć się ci, którzy mają jedno, lub więcej akwarium. Jaki macie litraż, a jaką obsadę? Czy odnosiliście sukcesy w hodowli? A może porażki? Jakie były wasze początki z akwarystyką?
Zaczynam ja.
Od urodzenia towarzyszyło mi akwarium- pasja mamy, którą potem zaraziła i mnie. Zawsze patrzyłam, jak mama karmi rybki i czyści akwarium. Z czasem zaczęłam jej pomagać.
Moim pierwszy akwarium było 60 l, prostokątne. Jego aktualna obsada to 3 duże ryby denne. Pewnie zapytacie, czemu tylko 3. Otóż ze 2 lata temu z przyczyn niewiadowym zdechły w nim wszystkie rybki. Pozostała 1 samica gupika. Dlatego mama kupiła 14 rybek z rodzaju piękniczkowatych( gupiki,mieczyki, platki, molinezje...) i rzeczone 3 ryby denne. Przez tydzień wszystko było w porządku, ale potem zaczęły się zawirowania. Przede wszystkim urodziły się małe platki( w liczbie 3). Zostały natychmiast odłowione. 2 z nich zdechły po wypuszczeniu, jedna przeżyła. Dostała nawet imię- Czarnogłówka. Jednakże pewnego wieczora zabrakło światła na około pół godziny. Po włączeniu okazało się, że znikła Czarnogłówka, oraz samczyk molinezji. Od tego czasu co noc ginęła jedna rybka, za każdym razem coraz starsza. Aż po około 2 tygodniach zostały tylko te 3 ryby denne. Każda próba dokupienia im obsady drobniejszej kończyła się fiaskiem i zeżarciem rybek. Dla zainteresowanych skład denniaków:
1 x Leiocassis Siamensis
2 x Żebrowień Pasiasty.
Mogę rzec, że wszystkie są dość duże.(choć to eufemizm, one są OGROMNE)
Drugie akwarium jest mniejsze, ma bodajze 32 l . Kiedyś były w nim karliki szponiaste(żaby ^^), ale teraz są 4 bojowniki. 1 samczyk i 3 samiczki. Ostatnio zaczęły tarło, ale nie doszło do złożenia ikry. W tym akwarium mieszkała również rybka śmieszna- Duch Amazoński. Byl czarny z białym wyrostkiem na ogonku. Niestety, padł mając ok.20 cm długości.
I wreszcie trzecie akwarium. Około 100l.
Obsada:
2x Skalar
4x Razbora Espe'a(odmiana czerwieńsza niż klinowa)
1x Glonojad syjamski
To akwarium jest inne niż pozostałe. Ma półokrągłą przednią ścianę. Sklarów na początku było 5. Razbor 6. Glonojady były 2. W tym akwarium widziałam też tarła dwóch gatunków rybek. Pierwsze to razborki, niestety, ich ikra zostawała natychmiast zjadana przez skalary.
Zdarzyło się to ok. pół roku temu. Skolei skalary miały tarło przedwczoraj. Ikry było nawet dużo, ale po nocy znikła. Szkoda ;(
Moja największa akwarystyczna porażka... Tak, to wydarzenie będzie odpowiednie. Miałam 6 lat. W jednym z akwariów miałam welonkę. Pamiętam, że było to latem. W ogrodzie stał taki gumowy basen. W nim pływały komarze larwy. Łapałam te larwy i dawałam welonce. Łatwo domyślić się, że zdechła. W końcu basen był nieprzepływowy i na pewno zalęgło się w nim pełno pierwotniaków.
Tyle o mnie. Teraz wy możecie się wypowiedzieć