Stryjek Maćko i moje przypuszczenia ...

Obrazek

Czy sofanie w czasie szkodzi na linię? Jak nauczyć się języka jaskiniowców? Czy fanatyzm Ryżokitowców był spowodowany za ciasnymi nakryciami głów? Tu piszemy tylko o czwartej części przygód Reksia.
ODPOWIEDZ

Czy Stryj Maćko to parodia Macieja Stryjkowskiego ?

Tak
10
34%
Nie
2
7%
Nie mam zdania
14
48%
Człowieku to herezje. Na stos z nim
3
10%

Liczba głosów: 29

Awatar użytkownika
spidi
Ekspert w Dziedzinie Cementu
Naklejki: 3

Stryjek Maćko i moje przypuszczenia ...

Post autor: spidi »

Był to jeden z twórców polskiego renesansu i tak mi się jakoś skojarzyło . No bo średniowiecze pokazywało krzywą wieżę która znajdowała się w Pizie , Włoszech , a to właśnie tam zaczął się renesans . Przy okazji Leonardo da Vinci to też twórca odrodzenia .
Tutaj trochę informacji :
Stryjkowski, Strykowski, Maciej, Matys Strycovius (ok. 1547 - przed 1593), polski historyk, poeta, rysownik. Uczestnik wojen z Moskwą. 1574-1575 jako sekretarz i rysownik wziął udział w misji do Stambułu. Po powrocie do 1578 pozostawał w służbie księcia słuckiego Jerzego III Olelkowicza, następnie kanonik kapituły żmudzkiej.

W swych pracach historycznych wykorzystywał wiele zaginionych obecnie źródeł, m.in. latopisy litewskie i ruskie. Główne dzieła: O początkach, wywodach, dzielnościach [...] sławnego narodu litewskiego, żemojdzkiego i ruskiego (przed 1578, wydane 1978) oraz Kronika polska, litewska, żmodzka i wszystkiej Rusi (1582, wydanie 3. 1848).

Źródło : http://portalwiedzy.onet.pl/28177,,,,st ... haslo.html

To tyle zapraszam do wypowiedzi
Zapraszam wszystkich do pomocy w rozkręcaniu forum :)
Chaos niszczę zgnilizną
Ręka boga , będzie sroga , bójcie się <demoniczny śmiech>
W razie problemów czy spraw zapraszam na PW .
Jeśli zauważycie spam , natychmiast piszcie mi na PW, bo ostatnio nie ogarniam tego wszystkiego :<
" Ja bym to raczej ujął w takie słowa: Spidi ma w rękawie tyle asów, że nie może poruszać ręka."~Nieznany ten tekst cały czas utrzymuje mnie w dobrym nastroju :)
Jestem już tym zdemoralizowanym dzieciakiem, który nie ma w zwyczaju dziękować, jednak po tylu latach czas najwyższy. Gdybym miał wypisać imiona wszystkich osób, które " utrzymywały mnie przy życiu " i wiele dla mnie zrobiły, ten podpis nie miałby końca. Dlatego chciałbym Tobie ( kimkolwiek jesteś ) podziękować, za te wspólne piękne chwile. Mimo że się tak na prawdę nie znamy...
Pozdrawiam Spidi.
Awatar użytkownika
manik199
Roz-kreca się

Post autor: manik199 »

raczej masz racje ale też nie zapomnijmy o Nostradamusie czy Mony Lisy
ehhh podobno Pluton przestał być Planetą
<script src='http://img844.imageshack.us/shareable/?i=czasofa.gif&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

Uploaded with <a target='_blank' href='http://imageshack.us'>ImageShack.us</a>
Awatar użytkownika
Przesuń
Roz-krecony

Post autor: Przesuń »

Mnie się wydawało,że to parodia Maćka z Bogdańca.
Nie chowaj nienawisci po wieczne czasy,ty,ktory sam nie jestes wieczny-Arystoteles
Milczący głupiec nic nie różni się od nic niemówiącego mędrca-Molier
Nie ma dobrej wojny,ani złego pokoju-Benjamin Franklin
Nie ma ciekawości bez przyczyny-Albert Einstein

Znalazłes swietną parodię w Reksio i Wehikuł czasu? Dobrze jakbys podzielił się tym w dziale tej gry w wątku ,,Parodie".
Awatar użytkownika
spidi
Ekspert w Dziedzinie Cementu
Naklejki: 3

Re:

Post autor: spidi »

Przesuń pisze:Mnie się wydawało,że to parodia Maćka z Bogdańca.
Możliwe . W ogóle prawie każda postać z gier z Reksiem jest czyjąś parodią trzeba tylko poszukać . :D
Zapraszam wszystkich do pomocy w rozkręcaniu forum :)
Chaos niszczę zgnilizną
Ręka boga , będzie sroga , bójcie się <demoniczny śmiech>
W razie problemów czy spraw zapraszam na PW .
Jeśli zauważycie spam , natychmiast piszcie mi na PW, bo ostatnio nie ogarniam tego wszystkiego :<
" Ja bym to raczej ujął w takie słowa: Spidi ma w rękawie tyle asów, że nie może poruszać ręka."~Nieznany ten tekst cały czas utrzymuje mnie w dobrym nastroju :)
Jestem już tym zdemoralizowanym dzieciakiem, który nie ma w zwyczaju dziękować, jednak po tylu latach czas najwyższy. Gdybym miał wypisać imiona wszystkich osób, które " utrzymywały mnie przy życiu " i wiele dla mnie zrobiły, ten podpis nie miałby końca. Dlatego chciałbym Tobie ( kimkolwiek jesteś ) podziękować, za te wspólne piękne chwile. Mimo że się tak na prawdę nie znamy...
Pozdrawiam Spidi.
Awatar użytkownika
reksio2
Bardzo Stary Norman

Re: Stryjek Maćko i moje przypuszczenia ...

Post autor: reksio2 »

twierdzę że to parodia maćka stryjkowskiego :mrgreen:
wróciłem
Awatar użytkownika
Rilana
Norman

Re: Stryjek Maćko i moje przypuszczenia ...

Post autor: Rilana »

lobon pisze: ja tak samo :)
Nie można cytować tylko dlatego by się z cytowaniem zgodzić....
Ja właśnie uważam że to jego parodia....do końca niewiem czemu :D
Powróciłam, ożyłam ponownie i nie zamierzam się już wynosić. :3
ODPOWIEDZ