Herby

Obrazek
Kto to Rycerz Jedi i dlaczego właśnie on nim jest? Czy Kiepski znajdzie w końcu pracę? Czy klocki Lego to tylko zabawa dla małych dzieci? Jaki jest ulubiony rodzaj sportu Angry Birds? A może kiedyś nadejdzie dzień w którym skończy się moda na sukces? Wszystko dowiesz się w tym dziale.
Awatar użytkownika
nieznany
Mistrz Gry
Naklejki: 4

Herby

Post autor: nieznany »

Macie jakieś herby, odziedziczone po przodkach? O tym tu rozmawiamy.
Ja mam dwa:Łuk (z łukiem na czerwonym tle) i Trzaska (z półksiężycami i krzyżem na niebieskim tle). Z gruntownych badań w bibliotece miejskiej wyszło mi, że moja rodzina zamieszkuje okolicę od około 200 lat, a wcześniej przybyli z północnego wschodu.
Obrazek
Obrazek
Rrauu hau hou grrao Hauhaure (hau. Mówię poprawnie po Hauhasku).
Tym kolorem prowadzę walkę admina ze złem.
"Wszyscy jestescie moimi dziubaskami ^^" <- Ten cytat zawsze poprawia mi humor, Api. :)
Awatar użytkownika
spidi
Ekspert w Dziedzinie Cementu
Naklejki: 3

Re: Herby

Post autor: spidi »

nieznany pisze:Macie jakieś herby, odziedziczone po przodkach? O tym tu rozmawiamy.
Ja mam dwa:Łuk (z łukiem na czerwonym tle) i Trzaska (z półksiężycami i krzyżem na niebieskim tle). Z gruntownych badań w bibliotece miejskiej wyszło mi, że moja rodzina zamieszkuje okolicę od około 200 lat, a wcześniej przybyli z północnego wschodu.
Interesujące , ja pamiętam tylko z opowiadań dziadka jak mówił coś o herbie widziałem , go może dwa razy w życiu jak byłem mały . Wyglądał jak jamnik stojący na wodzie podczas nocy , czy jakoś tak nie pamiętam dokłanie .
Zapraszam wszystkich do pomocy w rozkręcaniu forum :)
Chaos niszczę zgnilizną
Ręka boga , będzie sroga , bójcie się <demoniczny śmiech>
W razie problemów czy spraw zapraszam na PW .
Jeśli zauważycie spam , natychmiast piszcie mi na PW, bo ostatnio nie ogarniam tego wszystkiego :<
" Ja bym to raczej ujął w takie słowa: Spidi ma w rękawie tyle asów, że nie może poruszać ręka."~Nieznany ten tekst cały czas utrzymuje mnie w dobrym nastroju :)
Jestem już tym zdemoralizowanym dzieciakiem, który nie ma w zwyczaju dziękować, jednak po tylu latach czas najwyższy. Gdybym miał wypisać imiona wszystkich osób, które " utrzymywały mnie przy życiu " i wiele dla mnie zrobiły, ten podpis nie miałby końca. Dlatego chciałbym Tobie ( kimkolwiek jesteś ) podziękować, za te wspólne piękne chwile. Mimo że się tak na prawdę nie znamy...
Pozdrawiam Spidi.
Awatar użytkownika
Buizel
Starszy Norman
Kontakt:

Post autor: Buizel »

Ja mam gryfa w godle,który walczy z krzyżakiem.
Albo jakimś innym rycerzem.
A Zuźka z mojej paki ma herb lisa.
Odchodzę bardzo mi przykro ,ale to prawda ! Bywajcie fani Reksia !
Pozdro.
Buizel
Przybysz
Lider Podziemia

Post autor: Przybysz »

Ja prawdopodobnie nie pochodzę z rodziny szlacheckiej toteż herbu mój ród nie miał. Ale znam kilka osób ze szlacheckich rodzin :D
"Więcej szczęścia jest w dawaniu aniżeli w braniu" - Jezus z Nazaretu
Awatar użytkownika
MagicOfBudyn
Roz-krecony

Post autor: MagicOfBudyn »

Mój herb to Jastrzębiec. Opis: Tarcza ze złotą podkową, do góry hełm. Na hełmie siedzi jastrząb.
Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn.
Awatar użytkownika
Funciek
Starszy Norman

Post autor: Funciek »

Nie mam herbu żadnego.
Obrazek
Awatar użytkownika
@tin
Bardzo Stary Norman

Post autor: @tin »

Kiedyś widziałem taką strone WWW co można było zrobić własny herb jak ktoś nie miał :lol:
Reksio i Tajemnicza Osoba !!! POWRACA ! Nowa część już w ,,Naszej Twórczości'' :)
Avek wykonany przez AdamMaga.
Awatar użytkownika
Funciek
Starszy Norman

Post autor: Funciek »

atin5555 pisze:Kiedyś widziałem taką strone WWW co można było zrobić własny herb jak ktoś nie miał :lol:
http://www.kshyhoo.eu/herb/herb.php
?
Obrazek
Awatar użytkownika
@tin
Bardzo Stary Norman

Post autor: @tin »

Funciek pisze:
atin5555 pisze:Kiedyś widziałem taką strone WWW co można było zrobić własny herb jak ktoś nie miał :lol:
http://www.kshyhoo.eu/herb/herb.php
?

Chodziło mi o inną :wink:
Reksio i Tajemnicza Osoba !!! POWRACA ! Nowa część już w ,,Naszej Twórczości'' :)
Avek wykonany przez AdamMaga.
Awatar użytkownika
Nika
Projektantka Mostów

Post autor: Nika »

Ja mam rodzinny herb, dziadek mi pokazywał w herbarzu. Moja rodzina pochodzi z Niemiec, ale nazwisko mamy spolszczone (usunięcie niepolskich znaków i dodanie końcówki ,,-ski/ -ska"). Na naszym herbie najważniejszy jest młyn na czerwonym tle. Jest to herb szlachecki.
To właśnie jest kolor mojej magicznej aury. Pamiętaj, że po niej zawsze przychodzi czas na zaklęcie.
Nie no, to już 2019, a ja dalej czekam na CoS2!

Zzz... Reksie... Zzz... Więcej Reksiów...
takijeden
Norman

Post autor: takijeden »

Mąż mej babci od strony matki był Graduszewski, czyli kiedyś szlachecki. Istnieje nawet miejscowość (taka malutka) o nazwie Graduszewo. Podobno podczas jednego ze ślubów krewni chcieli wybadać jaki mieli herb i odkryli, że to biały orzeł na czerwonym tle :lol: XD (nie wiadomo, czy w koronie, historia prawdziwa od - mej babci).
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś spróbował zrobić ponownie mój stary avatar, ponieważ niefortunnie zgubiłem go.
Czerwony jest tylko, aby zwrócić Twoją uwagę.

Zapraszam na miejsce gdzie wiersze wstawiamy (niektórzy z tego sporo uciechy mamy).
http://www.przygodyreksia.aidemmedia.pl ... =23&t=7922
Spoiler:
Awatar użytkownika
AdamZet27
Norman

Post autor: AdamZet27 »

spidi pisze:
nieznany pisze:Macie jakieś herby, odziedziczone po przodkach? O tym tu rozmawiamy.
Interesujące , ja pamiętam tylko z opowiadań dziadka jak mówił coś o herbie widziałem , go może dwa razy w życiu jak byłem mały . Wyglądał jak jamnik stojący na wodzie podczas nocy , czy jakoś tak nie pamiętam dokłanie .
jeśli naprawdę masz albo miałeś taki herb to ci zazdroszcze :D
Awatar użytkownika
Kretes102
Poznaniak Nieszczelny
Naklejki: 17
Kontakt:

Post autor: Kretes102 »

Mój prapradziadek był hrabią niemieckim albo i czeskim, albo i polskim. Dokładnie nie wiem. Był to dziadek mojej babci. Nazwisko nie przetrwało, ponieważ córka mojego prapradziadka wyszła za zwykłego człowieka. Z kolei mojej babci siostra wyszła za mąż za hrabiego von Tuchowskiego. Tylko, że zginął w obozie koncentracyjnym. Do dziś w rodzinie są łyżeczki z herbem rodzinnym. Ale nie mam informacji jak się ten herb nazywał.
Co ja będę się rozpisywał, zapraszam:
"Reksio i Kretes: "Skarb Umuritu" [KOMIKS] - czyli, dlaczego Kretes zasłania dymkiem innych kolegów oraz gdzie znajduje się skarb Umuritu.
Ten kolor należy do Administratora dbającego o czystość i walczącego ze złem. Lepiej zacznij się zastanawiać nad sobą, kiedy ujrzysz ten kolor w swoim poście :)
Awatar użytkownika
krys95
Norman

Post autor: krys95 »

Nie wiem, który należy do mojej gałęzi rodziny, ale znalazłam ostoja, junosz, sas i mohyła (zainteresowanych odsyłam do grafiki)
Zapraszam do rejestracji w Margonem - można mnie tam spotkać pod nickiem Kryska :]
http://www.margonem.pl/?task=profile&id=1308886
Awatar użytkownika
Rdusiu25
Bardzo Stary Norman

Post autor: Rdusiu25 »

Ja mam dwa herby. Od strony mamy Łabądź (biały łabądź pływający po jeziorze na czerwonym tle) i od strony taty Wilk (ciemno szary wilk na granatowym tle, na dole tarczy jest tarcza z dwoma toporami na niej, a w gónych obu rogach są miecze). W bibliotece dowiedziałem się, że rodzina mojej mamy przybyła na te tereny 300 lat temu z wschodu, a rodzina mojego taty, aż 500 lat temu z północy, a jeszcze się dowiedziałem, że rodzina mojego taty była w plemieniu ,,Nocne Wilki" i z tąd wilk w herbie. A jeszcze mam coś. W bibliotece znalazłem pewną ciekawostke. Moja droga równierz ma herb Kruka (czarny kruk na ciemno niebieskim tle i w góornych obu rogach były hełmy rycerskie) i wytłumaczenie czemu kruk, otóż moja ulica to Krucza, a jeszcze ciekawostka, że moja ulica tak się nazywa ponieważ są tu schowane białe kruki. Jeden pod drogą, a drugi mówią, że ktoś go ma, ale nie wadomo, ale my jednego, ale nie wiem czy to jest ten schowany.
ODPOWIEDZ