Zwierzęta

Obrazek
Kto to Rycerz Jedi i dlaczego właśnie on nim jest? Czy Kiepski znajdzie w końcu pracę? Czy klocki Lego to tylko zabawa dla małych dzieci? Jaki jest ulubiony rodzaj sportu Angry Birds? A może kiedyś nadejdzie dzień w którym skończy się moda na sukces? Wszystko dowiesz się w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper
Norman

Zwierzęta

Post autor: Kacper »

Tutaj pisze się o różnych zwierzętach. Daje moje:

Wyrak

To zwierze jest w grupie naczelniaków.
Wyraki mieszakają w lasach na wyspach połódniowo-wschodzniej Azji.
Żyją na drzewach wczepione w ich pnie i skaczą z jednego na drugie. Gwałtownie prostują tylne nogi i wybijają się z nich. Wrazie potrzeby robiąc zwrot w powietrzu lądują na drzewie oddalonym około 2 m.
Dzięki wielkim oczom polują w nocy (najbardziej są wtedy aktywne).
Żywią się owadami żabami, jaszczurkami i ptakami. Jeden z ich gatunków poluje na żaby większe od siebie i na jadowite węże. Młode rodzą się wysoko rozwinięte: mają grubą sierść i otwarte oczy. Zaraz po urodzeniu potrafią wspiąć się i wczepić w futro matki. Matka wędrując gdzieś dalej, przenosi młode w pysku.
Wyrak potrafi odwrócić głowę do tyłu, nie obracając ciała. Dzięki temu widzi swoje ofiary i łatwiej unika napastników, np. sowy i małe koty.
1 oko wyraka waży 3 g, jest cięższe od mózgu. Są bardzo czujne, nawet gdy śpią 1 oko jest zawsze otwarte.
Wyraki mają długie palce przednich i tylnych nóg. Każdy palec ma na czubku poduszkę-przyssawkę pomagającą im wspinać się wzdłuż pnia i między gałęziami.

Jest chyba kilka rodzajów Wyraków. Jakie to ja nie wiem.

Wy też dawajcie o róznych zwierzętach. :D
Agataa
Norman

Post autor: Agataa »

Mój zwierzak to:
Chomik o imieniu kubuś ( Chce o moim zwierzaku mi jest łatwiej)

Chomiki domowe jak i polne lubią różne rodzaje ziaren.
Nie różnią się także tym że kopią (chomiki polne kopią nory a chomiki domowe lubią grzebać w trocinach).
Chomiki domowe lubią jesc orzechy, biszkopty, obważanki ( :lol: ) marchewkę, jabłka, lubią paluszki bez soli, piją wodę, lubią także suchą karmę, można im kupić suchą karmę:koktajl owocowy w których są owoce, lubią biszkopty miodowe i owocowe(to są specjalne biszkopty dla gryzoni)
Lubią biegać na swoim kółku. Bardzo często ludzie kupują im domki specjalne w których mają swoje legowisko. Lubią się bawić z włascicielem.

Zachęcam do dawania opisów zwierzaków!!

Pozdro agata9

:P
Awatar użytkownika
Michcio
Ekspert w Dziedzinie Cementu
Naklejki: 3

Post autor: Michcio »

Bardzo fajny opis chomika ^^. Taki innowacyjny. Jak będę miał czas to może też coś napiszę. A, i z wiki proszę nie pisać, bo to żadnej wartości nie będzie miało :P.
Piszę poprawie po bangleszstańsku.
Agataa
Norman

Post autor: Agataa »

Mój chomik mi mówił co mam pisać( :lol: ) Dzięki Michcio, Wikipedia to źródlo do celów potrzebnych do napisania, a o zwierzętach! Przecież znamy dużo zwierząt o których wiemy nie z wikipedii, ale spotykamy je na codzień tak jak psy, koty, rybki akwariowe...Jest ich za dużo żeby wymieniać!
Awatar użytkownika
Buizel
Starszy Norman
Kontakt:

Post autor: Buizel »

Ja mam psa rasy beagl.Wabi się Chaps.
Odchodzę bardzo mi przykro ,ale to prawda ! Bywajcie fani Reksia !
Pozdro.
Buizel
Awatar użytkownika
mumionek
Bywalec Nory

Post autor: mumionek »

świnke morską jest nazwa że to morskie zwierze Ale wcale nie lubi wody nawet dużo jej nie pije 8) nazywa sie lola!!!!!!!!!!!!
Po arturrosie zaraz imprezke użądze.
Awatar użytkownika
Antek13
Roz-krecony

Post autor: Antek13 »

ja mam psa o imieniu Stefan,on jest bardzo przyjazny,lubi się ze mną bawić ale czasami potrafi pobrudzić mieszkanie
Awatar użytkownika
Dominik
Bardzo Stary Norman
Kontakt:

Post autor: Dominik »

Ja mam sukę, która wabi się Lola i gdy się cieszy, tak opuszcza śmiesznie uszy i pokazuje swoje niebieskie oczy, że chce mi się śmiać :wink:
Lwów i Wilno na zawsze polskie!
Zdobywca II miejsca w konkursie poetyckim, zorganizowanym na pięciolecie Forum Reksia.
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
"Myślałem i wymyśliłem bezmyślnik ~. Stawiać się go będzie przed zdaniem nie mającym sensu." - Tytus de Zoo
Awatar użytkownika
Kacper98
Forumowy Artysta
Naklejki: 6

Post autor: Kacper98 »

Ja mam psa o imieniu Kropka,bo jest bardzo mały.Lubi się ze mną bawić.
Tym kolorem oczyszczam forum ze spamu.
:(
Awatar użytkownika
MagicOfBudyn
Roz-krecony

Post autor: MagicOfBudyn »

Miałem bojownika, nazywał się Mat. Zmarł około początku roku.
Są dwa rodzaje bojowników: czerwone i niebieskie(mój był niebieski) oczywiście. Hodować trzeba je samotnie(chyba że są samiec i samica, ale nie wiem dokładnie). Mają ciekawy sposób obrony: przystaw takiemu lusterko, a on wtedy wypnie skrzela na boki, lub całe pofalowane "koło". Nazywałem to grzywą. Ciekawostka: gdy urodzą się młode, w podróży samiec przenosi je w pysku. a właśnie, młode. Po wykluciu trzeba je szybko przesadzić do oddzielnych akwarium, inaczej się zjedzą. Karmić można je zwykłą karmą jak dla innych rybek, ale jak chcesz możesz kupić specjalną karmę.
Pozdrawiam wszystkich, MagicOfBudyn.
Awatar użytkownika
Żelo
Bardzo Stary Norman

Post autor: Żelo »

Ja mam psa o imieniu jamuś .nie ja go nazwałem tylko tata bo wtedy miałem 2 miesiące
Rzem z tym psem dorastamy (on ma ponad 12 lat).Jest przybłędą ale nie wymienił bym go na innego... :D :D ...w trakcie gdy go mniałem dostałem też Owczarka szkockiego (lessi) i nazwałem go Nero ale umarł i tata nie chciał mi o tym powiedzieć i mówił że uciekł...ale przedemną nic się nie ukryje...
Jeszcze razem z jamkiem przygarneliśmy też innego psa (też przybłęde)Ciapka...Ale się powiesił na siatce kiedy chciał uciec :cry: :cry: ale nie był taki fajny jak jamuś...Jamuś żądzi :D
ODPOWIEDZ