Rozdział 1: Wstęp.
Narrator: Pewnego dnia gdy Reksio smacznie spał w swojej budzie Dizel zakradł się do niego i pogryzł mu: zdjęcia, mapę ,którą zdobył na wyspie piratów, lampę i co najgorsze różdżkę. Reksio obudził się pod wpływem mocnego gilgotania za uchem to też był Dizel.
Reksio: Dizelku wiem że musisz ostrzyć ząbki ale nie na moich rzeczach! I poszedł do Kretesa.
Kretes: Reksiu po co ty mnie u matku budzisz?!?!?!?!?!?!?
Reksio: No bo Dizel pogryzł mi wszystkie rzeczy!
Kretes: To czemu nie użyłeś na nim snu? (RIC) a tak przy okazji mnie też uśpij snem!
Reksio: Bo Dizel pogryzł też różdżkę!
Kretes: No to co my teraz zrobimy!?
Narrator: Co zrobią Reksio i Kretes?! Co czeka Dizla!? Z jakiego opowiadania będzie statek?!!? Tego dowiecie się w następnym rozdziale! O ile mój chomik Dizel (mam chomika Dizla) nie pogryzie mi klawiatury.......................
Rozdział 2: Wyprawa
Narrator: Kiedy nasi bohaterowie myśleli co robić z Dizlem weszła Molly.
Molly: Reksiu słyszałam co cię spotkało i słyszałam jak Kretes chce spać ty leniu jeden twój przyjaciel w biedzie a ty co? nic!!!!!!! Reksiu pooglądaj TV może jakoś ci pomoże a ty Kretesie na dwór pobaw się z Dizlem zrozumiano?!
Kretes: Dobra tylko się nie wydzieraj ło matku !!!!!!!!!
Prezenter TV: Masz problemy z chomikiem!? Zaraz się skończą! Wyrusz do "Krainy chomików" razem ze swoim podopiecznym! Zostaw u nas chomika i numer telefonu oddzwonimy kiedy twój chomik będzie wytresowany! Tylko 39,99$ nie zwlekaj! Zadzwoń pod numer:784838509 a przyślemy ci mapę!
Kretes: Dobrze że jeszcze nie wyszedłem!
Reksio: Fajnie. tylko czym wyruszymy?!
Kretes: Pamiętasz Karmelka i jego statek? ( opowiadanie "Reksio i Karmelek)
możemy nim wyruszyć! Poprosimy Koguta o komórkę i statek. Biedny Karmelek przecież Kogut go chyba zjadł nie pamiętam chyba nie. Może się zgubił nie wiem chodźmy do Koguta.
Narrator: Czy Kogut da im telefon? Czy ma tyle pieniędzy na komie? Czy statek Karmelka nie zjadły korniki? Tego dowiecie się w następnym Rozdziale!!