Epizod VI c.d
Atrakcją jest pojawienie się przyjaciela - Koguta. Szkoda tylko, że nie rusza dziobem jak mówi

Podoba mi się moduł z pragadem. Przyznam,że miałem nie małe problemy z tymi instrumentami - w ogóle nie wiedziałem o co chodzi. Rozbawiło mnie, gdy dowiedziałem się, że chodzi o to, że kiszki marsza grają xD.
Epizod V
Bardzo, naprawdę podobają mi się zagadki ze zdjęciami. Ten jakby element utwierdza w przekonaniu, że gra jest detektywistyczna. Rewolucja i w ogóle cała ta historia jest bardzo ciekawa.

Wciąga.
Rozbawił mnie tekst: Nic w przygodzie nie ginie.
Oraz: Mikser jako symbol.. bicia piany?
Oraz tekst Kretesa o kalesonach burmistrza.
To jeszcze relacja z wczoraj. Koniec i epizod VI niebawem.
Edit:
Epizod VI
Uwolnienie króla nie sprawiło mi problemów.
Rozbawił mnie tekst: Gdyby Reksio przyjechał do gniazda Szczurów samochdem i złapałby tak zwaną "gumę" mógłby tutaj szybko napompować oponę.
Outro o zdemaskowaniu burmistrza bardzo fajne. Jednak zakończenie całkiem ucięte.. Odrazu po sceni z kogutem jesteśmy przenoszeni do menu. Nie podoba mi się takie rozwiązanie. Grę więc ukończyłem.
Sądzę, że jak na kolejne razy to grę można przejść w dwa dni.
Podsumowując:
Grafika:
Bardzo ładna, postacie wyglądają realistycznie, a na planie dwuwymiarowych teł wygląda to wspaniale. Postacie zróżnicowane, co mi się bardzo podoba. Tutaj jest to naprawdę skok w przyszłość jeśli chodzi o dalsze gry.
Grywalność:
Duża. Bardzo duża. Poziom niektórych zagadek przygodowych był naprawdę bardzo wysoki i przyznam, że razem z labiryntami w takiej formie gra tworzy zgrabną całość. "Lekiem za całe zło" odnośnie co do trudnych labiryntów i zagadek zręcznościowych była możliwość ominięcia labiryntu. Jest bardzo dobre rozwiązanie. Nie tak jak w poprzednich częśach, że nie umiesz zręcznościówki = nie przejdziesz dalej. Szczególnie dla młodszych było to udogodnieniem.
Długość grania:
Co do młodszych - jest dobra, ale jednak jak dla starszych "wyjadaczy" pozostanie lekki niedosyt. Rozumiem - nowy silnik - to wszystko tłumaczy.
Fabuła: Bardzo ciekawa. Szczególnie historia samego Pokopane. Monarchia, rewolucja, komunizm to bardzo ciekawa historia zawarta w grze. Szczególnie świetna jest detektywistyczność. Moduł znajdowania szczegółów na zdjęciach był strzałem w dziesiątkę.
Pozostaje tylko niedosyt co do samego zakończenia, ale myślę, że w swoim czasie (w następnych grach) się to zmieni.