Poproszono mnie bym zabrał głos w sporze, który się toczy odnośnie moderatorów. Dla tych, którzy mnie nie znają - to ja, Krzysztof Hrynkiewicz zakładałem to forum kilka lat temu i sprawowałem długo funkcję super admina, sam mianując moderatorów. Od czasu rozstania z Aidem, obowiązki sprawowania opieki przejął ktoś inny, jako że strona należy do Aidem, a więc moje zdanie poniżej nie jest w żaden sposób wiążące.
Może najpierw kilka słów o historii - nie wszyscy są tu przecież od początku i nie bardzo wiedzą kto jest kim i co zrobił. Długo jedynymi adminami / modami byliśmy my - czyli twórcy Reksia. Ale obowiązki nie pozwalały nam niestety za bardzo zajmować się forum i tworzącą się wokół niego małą społecznością. Dlatego w pewnym momencie zaproponowaliśmy trzem najrozsądniejszym, aktywnym userom status moderatora. Byli to Topek, AdaCho i Michcio. To oni poświęcili swój czas i entuzjazm na budowę tego miejsca. Z czasem, kiedy i im zwiększyła się ilość obowiązków w szkole i w życiu, dobraliśmy wspólnie kolejną grupę: Pingwinka, Bambosza i Grzesia. I był to naprawdę świetny team, który nie dosyć, że dbał o forum to jeszcze pomagał w jego rozbudowie (ja do dziś nie wiem jak instalować tu mody) a także pomagał wyśledzić różnego rodzaju oszustów, multikonta, spamerów i osoby podszywające się pod kogoś innego (włącznie z inną płcią). Że nie wspomnę już, że Topek i bot zaprojektowali większość poziomów do RiTTW. Dlatego nie zgadzam się na tak drastyczne pozbycie się ich, jakie się tu odbywa.
Co jednak nie rozwiązuje problemu w żaden sposób. Ewidentnie bowiem nie mają oni czasu, ani być może zapału aby moderować forum. Zatem jeśli tu są braki, to należy coś z tym zrobić. Optymalnie byłoby stworzyć funkcję moderatora-emeryta, który nie ma konkretnych obowiązków, ale ma głos we wszystkich głosowaniach moderatorium. Z mojego punktu widzenia, to oni są gwarantami demokracji w zarządzaniu tego forum. Dodatkowo proponuję dobrać nowych modów, tak by nie było problemów z płynnością prac. Jedno drugiego nie wyklucza.
Rozumiem stanowisko Serapisa, który naprawdę poświęca się tutaj i wkłada spory wysiłek w to by coś się tu działo. Tyle, że można to rozwiązać bardziej elegancko. Ankieta, którą przeprowadzono była zmanipulowana - w tego typu głosowaniach powinno się co najwyżej pisać "Zagłosowałem" + ewentualnie argumenty dlaczego, a nie wdawać się w polemiki, które sugerują innym userom na co mają głosować. Na pewno wszyscy zainteresowani powinni wiedzieć dużo wcześniej, że takie głosowanie będzie miało miejsce, a jeszcze wcześniej powinni mieć prawo dobrowolnego, oficjalnego przejścia na emeryturę (z kwiatami i podziękowaniami).
Jeżeli nie dogadacie się co do funkcji moderatora-emeryta i koniecznie będziecie chcieli zrobić to przez głosowanie, zróbcie to w trzech osobnych watkach dla każdego moderatora i z zakazem polemik. Niech ankiety postoją powiedzmy 10 dni.
Ja nie chciałbym się pewnego dnia dowiedzieć, że z powodu braku aktywności zostałem wykopany funkcji moderatora (z której to funkcji faktycznie nie korzystam, jestem samozwańczym emerytem). Ale jeśliby ktoś mi zaproponował jakąś sensowną funkcję honorową - to czemu nie? I tak nie mam czasu.
A tak na marginesie - fajnie, że nadal jesteście, kiedy nas zabrakło