@Traktor Ja na tym forum bardzo mało się udzielam, ale tematy takie jak ten czytam i nie widziałem nigdy, żeby jakiś admin, łamał wolność słowa, groził userom o odmiennych poglądach. Admini i modzi mają dbać o porządek na forum, ale jednocześnie jest zwykłym człowiekiem z prawem do własnego zdania. Nie zgadzam się również z tym, że według ciebie ten, kto wypowiada się bardziej "prawicowo" (tak jak Api uważam, że podział na lewicę i prawicę jest sztuczny), a właściwie po prostu podaje jakieś argumenty, od razu musi popierać konkretnego polityka (ale pomysł z ołtarzykiem świetny

).
Do tematu:
Globalne ocieplenie jest faktem. Większość (ale taka porządna większość) naukowców uważa (na podstawie badań), że jest to wynikiem działalności człowieka. Tak, trzeba z tym walczyć, bo globalne ocieplenie znacząco wpływa na klimat całej planety, a ludzie i inne organizmy nie zdążą się przystosować. Jeśli polityk w nie nie wierzy to jest to jego prywatna sprawa, a raczej byłaby, gdyby nie to, że rzeczywiście nasze rządy mają realny wpływ na walkę z globalnym ociepleniem, zamiast zostawić to ludziom. Oby pan Trump prędko w nie uwierzył albo nie uwierzył, ale oddał stery obywatelom, inaczej szybciej nadejdzie zagłada.
Smog był jest i nawet jeśli zaczniemy go realnie zwalczać jeszcze przez jakiś czas będzie. W tym roku media rozdmuchały ten temat, no ale skoro rzeczywiście w wyniku specyficznych warunków pogodowych przez jakiś czas w naszym kraju normy zostały przekroczone bardziej niż zwykle to pretekst, żeby przypomnieć ludziom o tym ważnym temacie był. Jak walczyć ze smogiem? Najważniejsze to nauczyć ludzi palić. Oni muszą się jakoś ogrzać, więc palą. Tylko palą źle. Bo można palić wydajniej i emitując mniej zanieczyszczeń (nawet w starym piecu) stosując odpowiednie techniki. Ludzi nie stać na palenie czymś lepszym niż śmieci, ale co jest lepsze: trochę ci pośmierdzi, czy zamarzniesz na śmierć? Jak ludzie będzie stać na dobrą energię, to smog zmaleje, a w końcu przestanie istnieć.
Co do myśliwstwa - nie jest to nic złego samego w sobie. Musimy jedynie, tak jak pozostałe drapieżniki korzystać z zasobów odnawialnych przyrody rozsądnie, czyli drastycznie nie wpływać na zmiany w populacjach, bo później może zabraknąć naszych ofiar, a one nie są potrzebne tylko nam, ale również całemu ekosystemowi. Co robi w wolnych chwilach pan Bronisław to nie moja sprawa, no chyba, że jest przestępcą (albo robi coś niemoralnego). Nie znam się na ustawach poprzedniego i obecnego rządu, ale słyszałem o niepokojących poczynaniach władz, które zezwalają (podobnie jak poprzednicy) na odstrzał chorych, słabych i nie tylko żubrów (nie w parku narodowym, ale jednak, żubrów jest za mało, żeby polować na nie komercyjnie, a choroba nie jest żadnym usprawiedliwieniem do odstrzału).
Pozostaje temat wycinki drzew w Puszczy Białowieskiej. To oczywiście skandal, bo korniki są częścią tego ekosystemu, więc nie są żadnym pretekstem do ludzkiej ingerencji.
Wojna atomowa nie wisi nad nami. Jeszcze nie. Na razie nie dzieje się nic, co zapowiadałoby wojnę z Chinami, ale nawet, gdyby to oni byli agresorami wątpię, by użyli tego typu broni, bo w odwecie ktoś użył by swojej na nich. A USA, Europa i Rosja? Na pewno nie. Gdyby Polska z obecnym ministrem wojny dostało głowice to może, ale ja wierzę, że pan Putin - bezwzględny i mordujący Ukraińców, ale jednak zimno kalkulujący polityk - wie, czym puszczenie głowic przez niego skończyłoby się dla niego. Tak samo Trump. Z oceną jego poczynań (całościowo) jeszcze za wcześnie, a ponieważ jest biznesmanem, za pewne potrafi zadbać przynajmniej w podstawowym zakresie o swoją firmę/państwo - to tylko kredyt zaufania, nie twierdzę, że na 100% tak będzie - ja do głowy nikomu nie zaglądam.
A co do mediów - niestety, istnieją pewne grupy interesów, które manipulują faktami, odpowiednio je przedstawiając. I tak się składa, że Tok FM należy do tych niesprzyjających rządzącym, podczas, gdy radio państwowe wręcz przeciwnie. Tylko nie zmienia faktu, że takie artykuły też jak najbardziej można czytać, bo oficjalne fakty zawsze są takie same, trzeba tylko myśleć samodzielnie, czyli nie dać się wmanewrować w gierki PiS - KOD. Dobrze Api, że się wyraźnie od PO odcięłaś, szacun.